Index Henri Mäntysaari

Firefox

Firefox on nykyisellään suosituimpia verkkoselaimia. Olen käyttänyt tulikettuselainta vuodesta 2005 alkaen ja tutustunut muutamiin mukaviin lisäosiin. Esittelen niitä tässä lyhyesti. Itse selaimena käytän nykyään Firefox-varianttia nimeltä Pale Moon. Kerron siitä lopuksi.

All-In-One Gestures
Lisäosa mahdollistaa hiirieleiden käyttämisen verkkosivulla. Ele tehdään painamalla hiiren oikea nappi pohjaan ja liikuttamalla hiirtä oikealle, vasemmalle, ylös tai alas. Liikkeitä yhdistelemällä selain tekee tietyn toimen.

Esimerkiksi yksinkertainen liike vasemmalle vastaa edellinen-napin painamista. Liike ylös-vasemmalle vaihtaa näkyviin vasemmanpuoleisen välilehden. Liike Ylös-alas-ylös vastaa refresh-nappia. Kaikki eleet ovat täysin konfiguroitavissa.

NoScript
NoScript estää oletusarvoisesti kaikkien skriptien ajamisen verkkosivulla. Halutut skriptit tulee erikseen sallia sivuston osoitteen peursteella.

Selkokielellä sanottuna NoScript tekee selaamisesta turvallisempaa, nopeampaa (ainakin jollain tasolla) ja mainoksettomampaa. Esimerkiksi animoidut tai flash-pohjaiset mainokset ovat usein muulta kuin kohdesivulta peräisin olevaa tavaraa. NoScript blokkaa nuo sivustot.

Research Word
Maalaa sana tai sanoja verkkosivulta ja klikkaa hiiren oikealla napilla: Research Word lisää aukeavaan valikkoon oikotien mm. Googlen kuvahakuun, Wikipedia-, Youtube- ja sanakirjahakuun.

Pale Moon

Pale Moon on Firefoxiin perustuva selain. Pale Moonin ero emoselaimeen on konservatiivisempi käyttöliittymä sekä paremmin Windowsille suunnattu optimointi. Pale Moonissa toimii lähes jokainen Firefox-laajennus. Pale Mooniin vaihtaminen ei välttämättä nopeuta havaittavasti verkon selaamista, mutta sen parempi muistinkäsittely helpottaa tietokoneen työtaakkaa.

Sivuston on kirjoittanut Henri Mäntysaari AD MMXIV.